Nieuws27 mrt '12 06:52

Sterke groei asielaanvragen

Auteur: Karin Backx

Steeds meer vluchtelingen zoeken asiel in het westen. De Verenigde Naties zeggen dat het aantal vorig jaar met twinitig procent is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.

De meeste mensen gingen naar Europa. De grootste groep vluchtelingen vormen Afghanen, gevolgd door Chinezen en Irakezen.

In Nederland nam het aantal asielaanvragen juist af. Vorig jaar vroegen ruim dertienduizend vluchtelingen asiel aan in ons land, een afname van dertien procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Onrust
De afname is voor het grootste deel te verklaren doordat er minder Somaliërs naar ons land kwamen. In 2010 waren dat er nog 3370, vorig jaar 1420.

In 2011 vroegen in totaal 441.300 vluchtelingen asiel aan in een van de 44 geïndustrialiseerde landen. De onrust in West-Afrika en de Arabische wereld zorgt voor een recordaantal vluchtelingen uit Ivoorkust, Libië en Syrië. Sinds 2003 waren er niet zoveel vluchtelingen.

Bootvluchtelingen
In Dabaab wonen 462.856 Somalische vluchtelingen. Met 327.200 asielaanvragen kwamen de meeste vluchtelingen naar Europa. De toename was het sterkst in Zuid-Europa, waar veel bootvluchtelingen uit Noord-Afrika asiel aanvragen.

 

Gerelateerde artikelen