Nieuws24 aug '11 06:42Aangepast op 24 aug '11 09:18

Waar is de kolonel?

Auteur: Edme Koorstra

Kolonel Kaddafi gaat door met de strijd tot de dood of de overwinning erop volgt, zei hij in een radiotoespraak. De Libische dictator zei ook dat hij zich uit tactische overwegingen zou hebben teruggetrokken uit het hoofdkwartier, maar het is niet zeker waar hij nu is. Mogelijk houdt hij zich schuil in de woestijn.

In zijn toespraak claimde hij dat hij een inspectietocht had uitgevoerd in Tripoli. "Ik heb me een beetje begeven in Tripoli, op discrete wijze, zonder dat mensen mij hebben gezien'', citeerde de tv-zender al-Rai de boodschap. Kaddafi zou ook een oproep hebben gedaan aan Libiërs om de hoofdstad uit te kammen en te ontdoen van "verraders'', waarmee hij de rebellen bedoelt.
Kaddafi's zwaar bewaakte hoofdkwartier in Tripoli is gisteravond in handen gevallen van de rebellen, maar daar bleek Kaddafi niet meer te zijn.
Verstopt
Volgens historicus en Libië-kenner Gerbert van der Aa is het waarschijnlijk dat Kaddafi zich in de woestijn verstopt in het zuiden van Libië, of onder de grond in een van zijn tunnels of comando-centra.
Luister naar het gesprek met Van der Aa via de knop rechts.Controle over Tripoli
Sinds 12 juni is Kaddafi niet meer in het openbaar verschenen. In de afgelopen dagen verloor zijn regime de controle over grote delen van de hoofdstad Tripoli. Dinsdag overrompelden de rebellen ook de resterende verdedigers van Bab al-Aziziya.
Mussa Ibrahim, de woordvoerder van het Kaddafi-bewind, beweerde in de nacht van dinsdag op woensdag dat 80 procent van Tripoli nog altijd in handen is van het regime.
Vrijwilligers
In de avonduren zouden 6500 vrijwilligers de hoofdstad zijn binnengetrokken om te strijden tegen de rebellen. De troepen van Kaddafi zouden Bab al-Aziziya hebben verlaten omdat het complex geen militair of strategisch doel meer zou dienen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen