Nieuws2 mei '16 16:34Aangepast op 2 mei '16 19:13

'Ramp Afrika beter voorkomen dan genezen'

Auteur: Didi Levison

Het Rode Kruis wil noodhulp geven voordat de dreigende hongersnood in Afrika zich echt voltrekt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ingrijpen voordat de ramp er in volle omvang is. Het Rode Kruis heeft een gironummer geopend om het oosten- en zuiden van Afrika te behoeden voor een humanitaire ramp. Er dreigt daar op dit moment een hongersnood voor zeker 42 miljoen mensen.

Stille ramp
Tien jaar geleden probeerde het Rode Kruis een soort gelijke ‘stille ramp’ onder de aandacht te brengen. Dit werkte destijds niet goed want mensen gaven weinig. Nu probeert Giro555 opnieuw in het kader van ‘beter voorkomen dan genezen’ mensen alert te maken op de naderende ramp in Afrika. Thea Hilhorst, hoogleraar Humanitaire hulp en wederopbouw, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hoopt dat mensen dit keer wel ontvankelijk zijn voor de actie van het Rode Kruis:

 

Maar niet alleen een gebrek aan aandacht  is het probleem, ook de groep hulpbehoevenden is groter dan ooit. “Er zijn momenteel miljoenen Syriërs op de vlucht. Die hebben allemaal geld en eten nodig. Er is nog nooit zoveel geld nodig geweest aan humanitaire hulp als op dit moment”, vertelt Hillhorst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen