Nieuws17 aug '12 10:55

GL-raadslid verzwijgt toppositie bij Greenchoice

Auteur: Pieter van den Akker

Een schandaal in de groene politiek. Judith Bokhoven is raadslid in Rotterdam voor GroenLinks, maar ze is via een ingewikkelde constructie ook directeur bij energiebedrijf Greenchoice. En die functie heeft ze tegen de regels in verzwegen.

Bokhoven nam de functie over van haar man Michiel Rexwinkel, die onder druk van de NMA moest opstappen, zo valt vandaag allemaal te lezen in het Financieele Dagblad.

'Vergeten'
Journalist Vasco van der Boon van het Financieele Dagblad vertelde vrijdag op BNR dat Bokhoven wist dat gemeenteraadsleden al hun nevenfuncties publiekelijk moeten maken. "Ze heeft ook wel een paar nevenfuncties opgegeven. Maar dat ze stiekem directeur van een energiebedrijf is sinds een half jaar was ze vergeten op te geven, zegt. Niks aan de hand volgens haar. 'Want we hebben allemaal dezelfde groene agenda', is haar verweer. 'We', dat zijn dan zij, haar familiebedrijf Greenchoice, GroenLinks, de gemeente Rotterdam en Eneco."

Of Bokhoven kan aanblijven? Van der Boon: "Ik voorspel dat ze zal moeten kiezen tussen haar positie bij Greenchoice en haar positie in de politiek."

Dubbele pet
De gemeente is als grootaandeelhouder in het energiebedrijf Eneco belanghebbende in dit hoog oplopend geschil met Greenchoice. De FD-journalist legt uit: "Er is ruzie tussen Greenchoice en Eneco. Dat gaat over vele miljoenen. Het gemeenteraadslid is daarmee indirect belanghebbende in een conflict waar zij, met een dubbele pet op, als raadslid controleur is van een de andere strijdende partijen. Want de gemeente Rotterdam is dus grootaandeelhouder in een van de ruzieënde energiebedrijven."

De vraag is of mensen die bij het bedrijf energie afnemen zich zorgen moeten gaan maken. Van der Boon: "Dat had je sowieso al moeten doen. Het afgelopen jaar is er drie keer achter elkaar stevig ingegrepen door de overheid. Er zijn drie keer achter elkaar miljoenenboetes uitgedeeld aan Greenchoice omdat ze de regels hebebn overtreden. Ze hebben twintig procent van hun klanten expres niet verteld dat ze nog geld tegoed hebben van Greenchoice."

Stroman
En daar gaat nou net de ruzie over, legt hij uit. "Wie gaat de boetes betalen? Het raadslid, dat stiekem de chef is van Greenchoice, doet dit omdat ze eigenlijk stroman is voor haar man, die echt verantwoordelijk is voor het wanbeleid van Greenchoice. Ze denkt eigenlijk de misstanden van haar man af."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen