Nieuws16 nov '12 08:05Aangepast op 16 nov '12 15:54

Snufje knuffelhormoon voorkomt vreemdgaan

Auteur: Anne-Greet Haars

Goed nieuws voor vrouwen die hun man willen behoeden voor vreemdgaan. Er is namelijk nieuw bewijs dat een bepaald hormoon het monogame leven van mannen bevordert.

Dat blijkt allemaal uit een studie dat is gepubliceerd in de Journal of Neuroscience. Het gaat om het zogeheten 'knuffelhormoon' oxytocine.

Orgasme
Radiodokter Eize Wielinga vertelt dat oxytocine een hormoon is dat vrijkomt na orgasme. “Dan ben je zeer empatisch met je echtgenoot. Dan heb je totaal geen neiging om contact te zoeken met andere vrouwen.”

“Je kan je voorstellen dat het gebruikt kan worden in relatietherapie. Maar je kan het ook inzetten bij zware onderhandelingen tussen bijvoorbeeld Israëli’s en Palestijnen.”

Onderzoek
Wielinga vertelt meer over het onderzoek: “Ze hebben mannen oxytocine gegeven en vervolgens bij vrouwen neergezet. De mannen met oxytocine bleven op meer afstand van een vreemde vrouw – en dat waren hele mooie vrouwen – in vergelijking met mannen zonder oxytocine.”

Andere doeleinden
Het hormoon is vooral bekend omdat het gebruikt wordt om weeën op te wekken, vertelt Wielinga. “Ook kennen we het voor het in stand houden van de borstvoeding.”

Recept
Oxytocine is te krijgen in de vorm van een neusspray. Wielinga: “Het is alleen te krijgen via een recept, dus je moet eerst langs de dokter.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen