Nieuws16 nov '12 06:22Aangepast op 16 nov '12 07:38

Roermond rekent zich rijk met intocht sinterklaas

Auteur: Thijs Baas

Sinterklaas blijkt niet alleen goed voor wat cadeau's in de kinderschoen, maar ook voor de gemeentekas.

Morgen komt 'ie aan in Roermond. En die intocht moet zeker een paar ton gaan opleveren. Marketingstrateeg Roland van Kralingen van Inoa snapt precies wat de aantrekkingskracht is van zo'n landelijke sinterklaasintocht. "In die gemeente gaan ze natuurlijk geld uitgeven aan horeca, cadeautjes en pepernoten. Op zichzelf is dat voor de lokale middenstand goed nieuws."

Toch blijft het rendement van zo'n intocht al met al moeilijk vast te stellen. "Het lijkt me nauwelijks vol te houden dat dit zakelijk helemaal goed uit te rekenen is en dat je verantwoording kunt afleggen op alle punten van de kosten die je maakt. De vraag die je moet stellen: komen de mensen naar dat evenement of komen ze naar Roermond?"

Mooie dag
Projectleider Mario Ogrinc van de intocht in Roermond ziet er in ieder geval naar uit. "We hopen dat iedereen op zich al een hele mooie dag heeft in Roermond en dan ook naar aanleiding van die plaatjes op tv, maar ook naar aanleiding van een bezoek aan de stad denkt: 'hé, dat is verrassend leuk die stad Roermond, en daar moeten we zeker nog eens een keer naar terug op een ander moment'. 

In Dordrecht, waar Sinterklaas vorig jaar aankwam, weten ze waar ze in Roermond over praten. Volgens gemeentewoordvoerder Christine ter Linde heeft de stad er veel voor teruggekregen. "We hebben laten onderzoeken wat het gekost zou hebben als we al die landelijke media-aandacht zelf hadden moeten inkopen: 8 ton."

Vorig jaar
De Dordtse middenstand plukt nog steeds de vruchten van het evenement van vorig jaar, beweert Ter Linde. "Er zijn nog steeds mensen die in de winkel komen die zeggen: we hebben jullie toen op televisie gezien toen we vorig jaar naar de intocht keken. De middenstand was vooraf al zeer positief en dat waren ze daarna zeker ook."  

Gerelateerde artikelen