Nieuws17 apr '11 11:04Aangepast op 17 apr '11 21:43

Drama Alphen was niet te voorkomen

Auteur: Marjolein Niestadt

Bijna 60 procent van de Nederlanders denkt dat het drama in Alphen aan den Rijn vorige week zaterdag niet te voorkomen was geweest. Opiniepeiler Maurice de Hond heeft dat onderzocht.

Het drama in Alphen aan den Rijn was niet te voorkomen geweest, vindt een meerderheid (56 procent) van de Nederlanders.

Maurice de Hond peilde de mening van Nederlanders over de schietsport naar aanleiding van de discussie die ontstond na het bloedbad in de Zuid-Hollandse gemeente. De 24-jarige Tristan van der V. schoot vorige week zaterdag in het winkelcentrum De Ridderhof zes mensen dood, waarna hij zichzelf doodde. De Alphenaar was lid van een schietvereniging.

Geen wapens mee naar huis

Uit de antwoorden blijkt dat 80 procent van de ondervraagden vindt dat het verboden zou moeten worden dat sportschutters hun wapens mee naar huis mogen nemen.

Schietsport moet blijven bestaan

Het volledig verbieden van de schietsport gaat de meeste ondervraagden te ver, slechts 13 procent is daar voorstander van. Bijna alle ondervraagden (94 procent) maken zich geen enkele illusie dat risico’s volledig kunnen worden uitgesloten omdat ,,wat je ook regelt de illegale wapenhandel altijd zal blijven bestaan’’.

De Hond peilt via internet onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen