Libiërs mishandelden gevangen militair
Tegen een van de drie Nederlandse militairen die in Libië werden vastgehouden, is fysiek geweld gebruikt. Dat gebeurde tijdens een eerste verhoor, waarbij hij was afgezonderd van de andere twee en de beoogde evacué.
Dat staat in de brief die de ministers Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hans Hillen van Defensie maandag naar de Tweede Kamer stuurden. De betrokkene heeft pas op 15 maart verklaard, enkele dagen na terugkeer in Nederland, dat er sprake was van geweld. Wat precies gebeurd is, staat niet in de brief.
De militair had het niet eerder verteld aan de andere bemanningsleden om hen niet ongerust te maken, aldus de ministers.
´Vermoedelijk voorkennis´
Het Libische regime had vermoedelijk voorkennis van de evacuatie die de Nederlandse marine zondag 27 februari wilde uitvoeren. Op welke wijze dat is gebeurd "kan niet met zekerheid worden vastgesteld,'' staat in de brief. De snelheid waarop de bemanning werd omsingeld en overmeesterd door ongeveer dertig gewapende mannen, duiden volgens hen op voorkennis. Vast staat dat het verrassingselement verloren was gegaan, terwijl dat een belangrijk onderdeel van het plan was.
In het feitenrelaas staat dat een Zweedse vrouw op weg was naar de plek waar de Nederlandse evacué werd opgepikt. Toen de helikopter op de grond stond, werd de Zweedse aangehouden bij de ingang van de haven. Zij werd door deze Libische eenheid naar de Nederlanders gebracht.
Pechtold: geen noodzaak evacuatie
D66-fractieleider Alexander Pechtold vindt dat de brief die het kabinet maandag naar de Tweede Kamer stuurde, niet duidelijk maakt waarom de evacuatie van een Nederlander echt noodzakelijk was. Het relaas roept veel vragen op, zei hij maandag in een eerste reactie in het tv-programma Nieuwsuur. De man was volgens hem niet in gevaar, was niet ziek en wilde in eerste instantie ook niet zelf weg. Zijn werkgever had daar op aangedrongen, blijkt uit de brief.
Ook begrijpt Pechtold niet waarom de Zweedse vrouw ook opeens naar de evacuatieplek kwam. Zij had dit via haar zoon van het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken gehoord, terwijl de bemanning van de Nederlandse Lynx-helikopter de opdracht had om één persoon op te halen. Pechtold voorspelt een lastig debat voor het kabinet over de gang van zaken.
Klik op de button rechts om te luisteren naar een bijdrage van correspondent Arnold Karskens.