Nieuws18 dec '11 12:28Aangepast op 18 dec '11 17:58

Politicus Vaclav Havel overleden

Auteur: BNR Webredactie

Vaclav Havel, de oud-president van Tsjecho-Slowakije en Tsjechië, is op 75-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft de Tsjechische televisie zondag gemeld.

Reacties
Petr Necas, de premier van Tsjechië, heeft gereageerd op de dood van Havel:: "De dood van Havel is een enorm verlies. Aan deze grote staatsman is het te danken dat Tsjechië zich op het Westen heeft gericht.''

Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, reageerde: "Vaclav Havel was een groot Europeaan. Zijn inzet inzet voor vrijheid en democratie blijft net zo onvergetelijk als zijn grote menselijkheid. Juist wij Duitsers hebben veel aan hem te danken.''

Rutte: Havel groot man in de wereld
De wereld zal Havel herinneren als een groot man, die grote persoonlijke risico's nam om de situatie in zijn land te verbeteren. Dat zei premier Rutte zondag in reactie op het overlijden van Havel.

Volgens Rutte heeft Havel laten zien "dat een mens echt het verschil kan maken" en "dat dictaturen niet onaantastbaar zijn".

Koningin Beatrix zal via een telegram haar medeleven betuigen aan de nabestaanden van Havel, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

Dissident
Havel, van oorsprong (toneel)schrijver, was een van de belangrijkste dissidenten tijdens het communistische regime in Tsjecho-Slowakije. Havel behoorde in 1977 tot de ondertekenaars van Charta '77, een manifest waarin dissidenten opkwamen voor de vrijheid van meningsuiting en democratie in Tsjecho-Slowakije.

Havel werd na de val van het communisme in 1989 president van Tsjecho-Slowakije. Toen Tsjechië en Slowakije op 1 januari 1993 uit elkaar gingen, werd hij president van Tsjechië.

Erasmusprijs
Havel ontving in 1986 de Erasmusprijs. Oorspronkelijk wilde de stichting de onderscheiding toekennen aan de dissidentenbeweging Charta '77. Maar minister Hans van den Broek van Buitenlandse Zaken verzette zich daartegen.

Hij vreesde dat de betrekkingen met Tsjecho-Slowakije dan zouden worden geschaad. Daarom werd besloten de prijs toe te kennen aan Havel, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de beweging.

Gerelateerde artikelen