Programma29 mei '11 17:04

Scandinavië: veertig EHEC-besmettingen

Auteur: Marjan van den Berg

In Denemarken en Zweden zijn inmiddels bijna veertig besmettingen gemeld met de gevaarlijke darmbacterie EHEC. Dat hebben de autoriteiten in Kopenhagen en Stockholm zondag gemeld. Maandag houdt Duitsland crisisoverleg over de uitbraak.

Alle Scandinavische patiënten waren op reis geweest naar Duitsland voordat zij ziek werden. Vermoed wordt dat de besmettingen zijn veroorzaakt door vervuilde groenten, zoals komkommers. Denemarken en Zweden roepen hun burgers op voorzichtig te zijn als zij naar Duitsland reizen.
EHEC kan hevige diarree, misselijkheid, darmbloedingen en nierfalen veroorzaken. De bacterie die nu rondwaart is agressief en kan tegen veel soorten antibiotica. In Duitsland zijn al meer dan duizend mensen er ziek van geworden. Zeker tien mensen zijn eraan overleden. Ook in Nederland zijn besmettingsgevallen gemeld.
Crisisoverleg
In Berlijn wordt maandag crisisberaad gehouden over de EHEC-uitbraak. De bondsregering, de overheden van de Duitse deelstaten en autoriteiten op het gebied van volksgezondheid en landbouw schuiven daarbij aan.

Gerelateerde artikelen