Nieuws10 jul '12 00:18Aangepast op 10 jul '12 00:42

BNR Europa | Column Bas Eickhout Europese verkiezingen

Auteur: Nelleke van der Heiden

Waren Europese verkiezingen tot nu toe meer afrekeningen met zittende Nederlandse kabinetten, de komende Tweede Kamerverkiezingen lijken juist wel Europese verkiezingen te worden. Toch eindelijk iets om Wilders voor te bedanken.

Alleen lijkt onze minister-president daar nog weinig zin in te hebben. Met weemoed zal hij terugdenken aan 2010: heerlijk de campagne aftrappen naast een snelweg met 130-borden en verder wat roepen over zwaarder straffen. Ja, dat waren nog eens rustige tijden.

Kleur bekennen
Maar nu? Ineens wordt Rutte gedwongen kleur te bekennen: wat wil hij met Europa? Na wat verwoede pogingen om het debat te beperken tot hervormingen in Zuid-Europa, moet hij wel inzien dat dat verhaal niet meer voldoet. Alleen al door zijn toezeggingen op Eurotoppen.

Waarom komt iedereen, behalve Rutte, ineens met Masterplannen over Europa? Europese institutionele hobby's? Nee. De Europese economieën zijn nauw verweven. Zie alleen al ING dat met 45 miljard in Spaanse banken zit. Het instorten van Spaanse banken zal direct afgewenteld worden op onze Nederlandse banken. Tijd voor echte Europese controle dus.

Wirtschaftswunder
Maar de problemen gaan verder. De afgelopen 10 jaar is de Zuid-Europese en Noord-Europese arbeidsproductiviteit uit elkaar gegroeid. Het Duitse Wirtschaftswunder was vooral een exportsucces naar Zuid-Europese landen. Mooi voor een paar jaar, maar niet houdbaar voor de lange termijn. Economisch beleid moet dus verder Europees worden afgestemd.

En het gaat verder. Waarom voelt elk noodpakket als een bodemloze put? Omdat alle private partijen hun geld wegtrekken uit Zuid-Europa. Naar ons inderdaad. Wij krijgen als Nederland nu zelfs geld toe als we geld lenen. Klinkt leuk, maar de private kapitaalvlucht uit Zuid-Europa moeten we nu telkens compenseren met publieke noodsteun. Wederom onhoudbaar. Dus ja, we zullen onze schulden Europees moeten gaan delen. En dus ja, als je dat doet, wil je ook wat te zeggen hebben over elkaars begrotingsbeleid. Weer meer Europa dus

Bouwstenen
Als je zulke bouwstenen voor een toekomstig Europa ziet, kan iedereen concluderen dat Europese democratische controle hierop onontbeerlijk is. Niets vergezicht; maar een onmisbaar onderdeel in een ontwikkeling die naar 'meer Europa' gaat.

Een ontwikkeling die buiten Europa overigens ook gewoon verwacht wordt. In Rio de Janeiro bijvoorbeeld, waar eind juni een duurzaamheidstop werd gehouden. Willen we in de toekomst nog iets bereiken met een groene economie, zal Europa internationaal echt gezamenlijk moeten optrekken. Het alternatief is een wereld getrokken door de VS, Rusland, China en India.

Klare wijn
Dus nee minister-president. Geen business as usual. Deze verkiezingen worden Europees en het wordt hoogtijd dat u klare wijn gaat schenken. Dat dat niet op een verkeersbord past neem ik graag op de koop toe: Nederland kan wel een beetje visie gebruiken. Het zou zonde zijn als dat ook een van de afgekeurde VVD-slogans wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen