Nieuws3 nov '11 15:54Aangepast op 3 nov '11 16:26

Spekman wil PvdA-voorzitter worden

Auteur: Harmen Simon Teunis

PvdA-kamerlid Hans Spekman wil partijvoorzitter worden. Hij heeft zich verkiesbaar gesteld voor het voorzitterschap.

Spekman wil de opvolger worden van Lilianne Ploumen die aankondigde per 21 januari op te stappen als voorzitter van de partij. Verder wil hij nog niets zeggen over zijn kandidatuur. Het enige dat hij aankondigde was een persconferentie die hij vrijdag houdt. Dan zal hij toelichten waarom hij voorzitter wil worden en zijn plannen voor de partij presenteren.

De PvdA is al even op zoek naar een nieuwe partijvoorzitter maar heeft daarvoor nog de tijd tot 21 januari. Pas dan zal de huidige voorzitter Lilianne Ploumen vertrekken. Volgens een woordvoerder van de partij heeft nog niemand zich officieel gekandideerd bij het partijbureau.

Aanmelden kan tot zondag middernacht
Kandidaten kunnen zich tot komende zondag middernacht melden. Een commissie zal vervolgens beoordelen wie het best past binnen het geschetste profiel. De partij maakt van hen op 18 november de namen bekend. Die kandidaten gaan daarna zeker vijf keer met elkaar in debat. Via een ledenraadpleging wordt de nieuwe voorzitter gekozen; de winnaar wordt op 21 december bekendgemaakt. De nieuwe voorzitter treedt op het partijcongres van 21 januari in functie.

De PvdA schrijft in de profielschets dat de partij op zoek is naar een "gezaghebbende voorzitter die via collegiaal bestuur helder leiding kan geven aan de partij".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen