Nieuws29 jun '12 16:38

Europa niet blij met EU-voorzitter Cyprus

Auteur: Pieter van den Akker

Europa is niet blij dat Cyprus de aankomende EU-voorzitter wordt. Dat zegt Adriaan Schout, expert bij het Clingendael Instituut op het gebied van Europese regelgeving.

Europa is op dit moment flink verdeeld en staat er economisch gezien slecht voor, bracht Schout vrijdagmiddag op BNR nog maar eens in herinnering. "Daar is Cyprus toch wel het symbool van. Het is een klein land, failliet, verdeeld in noord en zuid. Er is een koude oorlog aan de gang tussen Turkije en Griekenland. Daarnaast is het land erg verknocht aan Griekenland. Symbolisch komt het niet goed uit, maar er zullen weinig mensen zijn die daar echt iets van merken."

Uitgeklede functie
Het voorzitterschap is een uitgeklede functie, legde hij uit. Een paar jaar geleden was het voorzitterschap nog echt belangrijk, maar dat is niet meer zo. Schout: "De bijeenkomsten van premiers en presidenten wordt voorgezeten door de vaste voorzitter Van Rompuy. Belangrijke economische vergaderingen worden voorgezeten door Juncker. Voor buitenlands beleid hebben we 'Lady' Ashton. Dus eigenlijk gaat het voorzitterschap alleen nog maar over de minder belangrijke, en toch vooral de ambtelijke, vergaderingen."

Kortom, zoveel macht heeft een EU-voorzitter dus niet, vindt Schout. "Tenzij er iets fout gaat, tenzij er een crisis komt of tenzij ze hun zaken gewoon niet voor elkaar hebben."

Cyprus moet zich koest houden
Als er nu iets gebeurt in Turkije en de EU wil daarbij helpen; hoe gaat Cyprus daar dan op reageren? Schout: "Dat is afhankelijk van welk terrein het is, maar het meeste op buitenlands gebied zal door Ashton gedaan worden. Ik denk dat iedereen wel weet dat Cyprus dan vooral niks moet doen. De Turken hebben al aangegeven dat ze niks met het voorzitterschap te maken willen hebben. Dus Cyprus zal zich heel erg op de vlakte moeten houden, helemaal als het aankomt op buitenlands beleid."

Gerelateerde artikelen