Nieuws27 sep '12 20:35

Kamer eist uitstel regels gezinsmigratie

Auteur: Fleur de Bruijn

De Tweede Kamer heeft het kabinet donderdagavond opgeroepen de aanscherping van de eisen voor gezinsmigratie niet per 1 oktober door te voeren en in afwachting van een nieuwe regering uit te stellen.

Het initiatief van GroenLinks kreeg steun van PvdA, SP, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren. Bij een hoofdelijke stemming spraken 65 van de aanwezige parlementariërs zich uit voor opschorting, 62 waren tegen.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) had de Kamer gewaarschuwd dat uitstel hem in een juridisch-technisch lastig parket brengt. Hij zal de kwestie en de consequenties van uitstel vrijdag in het kabinet bespreken.

Koninklijk Besluit
Volgens Leers is er al sprake van een Koninklijk Besluit en zou terugdraaiing een heel nieuwe procedure vergen en minstens twee maanden kosten. Diverse systemen zijn ook al aangepast en om dat allemaal te veranderen, zouden de betrokkenen ook nog eens tot eind van het jaar bezig zijn en een hoop extra werk hebben. Terugdraaien zou bovendien nog eens miljoenen kosten.

Leers zei donderdagavond dat het 'onzin' is om de nieuwe eisen op gebied van huwelijksakte, leeftijd en wachttijden als 'afschuwelijk en barbaars' af te schilderen.

Minderjarige asielzoekers
Vorige week riep de Tweede Kamer het kabinet op om voorlopig geen minderjarige asielzoekers uit te zetten. Die uitzetstop zou in elk geval moeten gelden totdat er een nieuw kabinet is. Minister Leers van Asielzaken wilde daar na de ministerraad niet concreet op in gaan, maar zei wel rekening te houden met de nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer.Hij wil daarmee voorkomen dat er verwarring ontstaat bij de zogeheten gewortelde asielkinderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen