Nieuws8 apr '11 20:05

Tientallen lijken gevonden in Ivoorkust

Auteur: Marjolein Niestadt

In het westen van Ivoorkust zijn de afgelopen 24 uur meer dan honderd stoffelijke overschotten gevonden. De VN denkt dat de doden zijn gevallen door etnisch geweld.

Onderzoekers van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties troffen de lichamen aan op drie locaties. Ongeveer veertig lichamen werden gevonden in Blolequin, ten westen van Duékoué, waar vijftien lijken lagen. De daders zijn waarschijnlijk Libische huurlingen, aldus een zegsman van de VN.

Levend in brand gestoken

In de nabijgelegen stad Guiglo werden meer dan zestig lijken gevonden. Een aantal slachtoffers zou geen Ivoriaan zijn. Sommige slachtoffers zouden levend in brand zijn gestoken.

Mogelijk al duizenden doden

In het westen van Ivoorkust wordt fel gevochten door aanhangers van de internationaal erkende president van het land, Alassane Ouattara, en strijders van Laurent Gbagbo, de politicus die zijn ambt van staatshoofd na de verloren verkiezingen van november niet wil opgeven. Er zijn al vele honderden, mogelijk duizenden doden gevallen in de strijd. Er zijn eerder massagraven aangetroffen. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag doet onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in Ivoorkust.

Politieke impasse

Gbagbo heeft zich verschanst in de kelder van de presidentiële residentie in Abidjan, de grootste stad van het land. Er lijkt voorlopig geen zicht te zijn op een ontknoping van de politieke impasse.

De VN hebben vrijdag opgeroepen tot het instellen van zogenoemde humanitaire corridors om de vele duizenden mensen te helpen die voor het geweld op de vlucht zijn geslagen. De vluchtelingen hebben onder meer schoon drinkwater, voedsel en medicijnen nodig.

Sancties verlichten

Ouattara, wiens troepen inmiddels bijna het hele land controleren, heeft de Europese Unie gevraagd de sancties tegen Ivoorkust te verlichten. Ouattara wil onder meer weer handel kunnen drijven via de belangrijkste havensteden van het West-Afrikaanse land, Abidjan en San Pedro.

De Europese Unie hoopt binnenkort de enkele maanden geleden ingestelde sancties tegen Ivoorkust te kunnen verlichten. Dat verklaarde een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton vrijdag.

Cacao

Ivoorkust is de belangrijkste producent van cacao in de wereld. Deze industrietak heeft zwaar te lijden gehad van de politieke en humanitaire crisis in het land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen