Nieuws12 mrt '11 18:20

17.50u: Hulp Japan komt op gang

Auteur: Thijs Baas

De Japanse premier Naoto Kan bracht zaterdag een bezoek aan het gebied dat het zwaarst is getroffen door de aardbeving en de tsunami. De premier sprak na een vergadering in de hoofdstad Tokio van een ,,nationale ramp zonder precedent''.

Het Japanse persbureau Kyodo stelde dat er inmiddels wordt gevreesd voor de dood van zeker 1700 mensen. Ondertussen wordt de situatie in de getroffen gebieden langzaam in kaart gebracht. Een leger van tienduizenden reddingswerkers probeert mensen te helpen in de gebieden die het zwaarst zijn getroffen. Kyodo meldde op gezag van premier Kan dat er inmiddels drieduizend mensen zijn gered. Langs de kust in het noordoosten van Japan zijn hele dorpen en steden van de kaart geveegd door de tsunami. Ook woeden er nog vele branden. Van ongeveer 9500 inwoners van de Japanse plaats Minamisanriku ontbreekt vooralsnog elk spoor. Het gaat om bijna de helft van de inwoners van de plaats in de prefectuur Miyagi, die vrijdag zwaar werd getroffen.

Vijftig landen hebben inmiddels hulp toegezegd aan Japan. De Verenigde Staten, die 50.000 militairen hebben gelegerd in Japan, stuurden al een vloot met onder meer twee vliegdekschepen naar het rampgebied.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen