Nieuws11 mrt '11 20:54

Nog niet alle Nederlanders bereikt

Auteur: Edme Koorstra

De zeer zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami die Japan vrijdagmiddag plaatselijke tijd troffen, hebben ook gevolgen voor de daar wonende of tijdelijk verblijvende Nederlanders. Op het crisistelefoonnummer van het ministerie, 070-3487770, komen per uur ongeveer vierhonderd telefoontjes binnen.

Vrijdagavond Nederlandse tijd was de ambassade in Tokio nog op zoek naar dertig Nederlanders in het zwaarst getroffen gebied. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.
Het ambassadepersoneel heeft wel al contact gehad met twintig andere Nederlanders in en om de stad Sendai, waar de aardbeving het hevigst was. Die zijn allen ongedeerd. Bij de ambassade in de Japanse hoofdstad staan vijftig mensen geregistreerd die in Sendai en omgeving verblijven. Daarnaast heeft het personeel contact gehad met ruim twintig Nederlands die tijdelijk in het gebied zijn.
Communicatie is moeilijk
Medewerkers van de ambassade proberen per telefoon, e-mail en via contactpersonen verbinding te krijgen met de Nederlanders die zij nog niet hebben bereikt. Communicatie met het getroffen gebied is zeer moeilijk. De ambassade heeft een crisisteam samengesteld.
Crisitelefoonnummer
Op het crisistelefoonnummer van het ministerie, 070-3487770, komen per uur ongeveer vierhonderd telefoontjes binnen. De meeste zijn van mensen die zich zorgen maken over dierbaren die in landen verblijven waar ook een tsunamirisico bestaat of waar zich al een tsunami als gevolg van de aardbeving heeft voorgedaan.
Regering en koningin leven mee
De Nederlandse regering en de koningin hebben hun medeleven betuigd met de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami. Koningin Beatrix deed dat via Twitter. Vicepremier Maxime Verhagen sprak van een catastrofe. ,,Het is verschrikkelijk. De hele dag hebben we de berichten gevolgd over doden, gewonden en schade. De Nederlandse regering is geschokt.''
Nederland geeft hulp als daarom wordt gevraagd
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu acht het niet ondenkbeeldig dat Nederland wordt gevraagd hulp te leveren na de tsunami in Japan. In dit soort gevallen wordt Nederland, dat veel ervaring heeft met watermanagement, vaak om hulp gevraagd.
Nederland zal onmiddellijk hulpteams naar Japan sturen als het land daarom vraagt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen