Nieuws11 mrt '11 09:17

Kerncentrales Japan stilgelegd na aardbeving

De autoriteiten in Japan hebben een aantal kerncentrales en olieraffinaderijen stilgelegd in verband met de zeer zware aardbeving die het land vrijdag trof. Volgens de Japanse premier Naoto Kan is er geen sprake van een lekkage.

In de omgeving van Tokio, de hoofdstad van Japan, vloog een olieraffinaderij in brand. Het gaat om een complex in Ichihara, aan de andere kant van de baai van Tokio.

In en rond Tokio zitten vier miljoen huishoudens zonder stroom. Treinen, metro's en luchthavens zijn stilgelegd. De aardbeving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter en werd gevolgd door een verwoestende tsunami.

Economische schade

"Er zijn fabrieken van auto- en chipbedrijven in Noord-Japan, dus er zal economische schade zijn door schade aan fabrieken'', zei een econoom in Tokio tegen persbureau Reuters.

,,We weten nog niet de volledige schaal van de schade, maar overwegende wat de schade na de aardbeving in Kobe was, zal dit zeker leiden tot een noodbudget van de overheid. We kunnen verwachten dat de consumptie daalt. Dit kan het bruto binnenlands product tijdelijk naar beneden halen'', vervolgde de econoom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen