Nieuws23 jun '11 06:39Aangepast op 23 jun '11 08:17

Akkoord over ritueel slachten in Kamer

Auteur: Karin Backx

De VVD, PvdA, GroenLinks en D66 hebben woensdag een akkoord bereikt over een eventueel verbod op onverdoofd ritueel slachten. De partijen zijn voor een verbod, maar willen dat er een uitzondering kan worden gemaakt als dieren bij rituele slacht aantoonbaar niet meer lijden dan bij een reguliere slacht.

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) kan goed leven met de aanvulling van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks op haar wetsvoorstel om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten van dieren.
Historische doorbraak
Het naderende verbod op de onverdoofde slacht noemt Thieme een historische doorbraak. Een kamermeerderheid is nu voor een verbod op het onverdoofd slachten.
CDA, SGP en ChristenUnie zijn tegen een verbod, dat volgens hen de godsdienstvrijheid aantast.
Spanningen met grondwet
Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) bespeurt in het voorstel van Thieme "belangrijke spanningen met de grondwet''. De aanvulling erop zouden voor hem die spanningen wellicht tot een aanvaardbaar niveau kunnen terugbrengen.
Niemand ogen sluiten
PvdA' er Martijn van Dam wijst erop dat niemand wil dat dieren lijden. ,,We weten nu dat grotere dieren voor, tijdens en na de slachthandeling lijden. Soms wel minutenlang. Daar kan niemand zijn ogen voor sluiten.'' En, meent hij: wat ooit de meest diervriendelijke manier was om te slachten, hoeft dat nu niet meer te zijn.
De Kamer stemt dinsdag over de voorstellen.
Luister rechts naar de bijdrage van politiek verslaggever Hans Verbeek.

Gerelateerde artikelen