Hoor en wederhoor over verdoofde slacht
Voordat de eeuwenoude religieuze rite van de onverdoofde slacht wordt verboden, moet eerst het dierenwelzijn bij de reguliere slacht onder de loep worden genomen. Dat zei voorzitter Ronnie Eisenmann van de Joodse Gemeente Amsterdam donderdag bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over ritueel slachten.
"Wij zijn geen barbaren'', liet Eisenmann weten. "De meest vooraanstaande wetenschappers geven aan dat niet de wijze van slacht - industrieel of koosjer - dierenwelzijn bepaalt, maar de omstandigheden rondom en vóór de slacht." De religieuze organisaties zeggen bereid te zijn gezamenlijk een overeenkomst te tekenen waarbij de overheid de rituele slacht kan monitoren en de kwaliteit ervan kan bewaken.
Halve waarheden
Directeur Karen Soeters van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren (PvdD), meldde dat Tweede Kamerleden de laatste tijd zijn bestookt met eenvoudig weerlegbare halve waarheden. De Tweede Kamer wil vóór 1 juli de knoop doorhakken over een voorstel waar Marianne Thieme van de PvdD al drie jaar werkt.
Hoewel Soeters begrijpt dat de Joodse gemeenschap er alles aan doet om het naderende verbod af te wenden, heeft zij haar bedenkingen bij het inzetten van halve en hele onwaarheden. De argumenten tegen verdoofd slachten zijn volgens haar "niet koosjer". Ze geeft aan dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens eerder vaststelde dat het kernrecht van gelovigen niet het onverdoofde slachten is, maar het consumeren van vlees dat op een bepaalde wijze is geslacht.
Voor de rechter
Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge willen nadere tekst en uitleg over de herkomst en wetenschappelijke waarde van ondezoeksrapporten van de Wageningen Universiteit. Daartoe dagen zij de universiteit, de Nederlandse Staat en enkele andere instellingen voor de rechter. Voorstanders van het verbod op koosjer en halal slachten halen deze onderzoeken steeds aan.