Nieuws13 dec '12 13:00

Herkapitalisatie nog niet aan de orde

Auteur: Thijs Baas

Europese probleembanken kunnen voorlopig nog niet zelf aankloppen bij het noodfonds. Maar over herkapitalisatie is niets afgesproken. Dat zegt minister Dijsselbloem van Financien.

Vannacht sloot hij met zijn collega's al een akkoord over bankentoezicht. Maar over herkapitalisatie zijn geen afspraken gemaakt, bezweert de minister. "Als het aan de orde is, hebben we gisteren afgesproken, dan zal dat unanimiteit vereisen en dan wordt de ECB worden ingeschakeld als Europese toezichthouder." Banken die in de problemen komen zullen voorlopig dus nog via de nationale overheid of via het steunfonds EFSF gesteund worden.

Onder meer op Nederlands aandringen is afgesproken dat er geen haast wordt gemaakt met het starten van het toezicht door de ECB. "Dat zal niet eerder zijn dan maart 2014. Vanaf dat moment geeft de ECB zelf aan welke stap wanneer wordt gezet. Er zijn dus geen deadlines."

ECB beoordeelt zichzelf
Of en wanneer de ECB klaar is voor deze taak wordt door de centrale bank zelf beoordeeld. Voorkomen dat politici om politieke redenen zouden bepalen dat het sneller ingevoerd zou worden, was een belangrijk punt voor Dijsselbloem. "Ik wil van de ECB horen of ze de verantwoordelijkheid aan kunnen. Dat doen ze op basis van een kwartaalrapport. Alleen dan gaan we verder."

Het gaat om banken die een balanstotaal hebben van meer dan 30 miljard euro. "Grote banken dus. Of hun balans moet meer dan 20 procent van het bruto nationaal product zijn. We hebben ook geregeld dat de hele kleintjes zijn uitgezonderd. Voor Nederland was daarbij erg belangrijk dat alle banken los van hun grootte of het karakter van de bank, onder Europees toezicht kunnen worden gebracht, als de ECB dat nodig vindt. Tot slot kan de ECB nog rechtstreeks aanwijzingen geven aan groepen banken en aan een nationale toezichthouder."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen