Programma22 okt '12 06:03Aangepast op 22 okt '12 09:57

Aantal patiënten in ziekenhuis daalt heel hard

Auteur: Fleur de Bruijn

Ziekenhuizen ontvangen dit jaar veel minder patiënten dan verwacht. De Nederlandse ziekenhuizen zijn allemaal van een groeiende zorgvraag uitgegaan, maar die valt lager uit of krimpt zelfs.

Instellingen door het hele land melden dat de groei van het aantal patiënten achter blijft wat is afgesproken met de zorgverzekeraars. Enkele ziekenhuizen geven zelfs aan dit jaar tot nu toe minder patiënten te hebben behandeld dan in 2011. Dit blijkt uit een rondgang door het Financieele Dagblad.

Stagnatie groei
Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de jarenlange forse groei van de zorgvraag. Stijgingen van 5 procent tot zeven procent waren lang normaal. In 2011 was er al sprake van een minder onstuimige groei, en dit jaar zet die ontwikkeling onverwacht stevig door.

Sandra Olsthoorn van het Financieele Dagblad heeft 25 ziekenhuizen ondervraagd, waarvan er veertien aangeven een echte kentering te zien in het aantal patiënten. Andere ziekenhuizen groeien wel, maar niet met spectaculaire cijfers.

Maximum
Volgens Olsthoorn halen de meeste ziekenhuizen het afgesproken maximum van 2,5 procent niet eens: “Er is met de zorgverzekeraars en met de minister afgesproken dat de hoeveelheid zorg die verleend wordt met 2,5 procent mocht groeien en daarvan zei iedereen dat het heel ingewikkeld zou worden om dat te halen, omdat je in de voorgaande jaren groeipercentage zag van vijf, zes, zeven procent. Maar nu zeggen ziekenhuizen zelfs dat ze die 2,5 procent makkelijk halen. Of ze zitten er zelfs flink onder.”

Flinke krimp
Er zijn zelfs ziekenhuizen waarbij het aantal patiënten flink is gekrompen, vergeleken met het jaar ervoor. Zo zag het Kennemer Gasthuis in Haarlem drie tot vier procent minder patiënten, Het MCA in Alkmaar vijf procent en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder zelfs zes procent minder patiënten.

De vraag is wat er nu aan de hand is. De ziekenhuizen zelf tasten in het duister, zegt Sandra Olsthoorn:

“Er zijn een aantal mogelijk verklaringen, bijvoorbeeld dat huisartsen minder snel doorverwijzen naar het ziekenhuis. Of dat mensen wegblijven vanwege het eigen risico omdat ze het geld niet kunnen missen op dit moment.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen