Nieuws20 nov '11 20:12Aangepast op 21 nov '11 09:01

PP haalt absolute meerderheid in Spanje [update]

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De conservatieve Spaanse oppositiepartij Partido Popular heeft tijdens de parlementsverkiezingen zondag een absolute meerderheid gehaald.

Image

Dat meldde de publieke omroep RTVE zondagavond in een exitpoll.

Na het tellen van 78 procent van de stemmen stond de PSOE op 109 zetels in het 350 zetels tellende parlement, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De conservatieve partij Partido Popular krijgt volgens de voorlopige uitslagen 187 zetels, goed voor een absolute meerderheid. De opkomst lag rond de 72 procent, ongeveer 2 procent hoger dan bij de parlementsverkiezingen van 2008.

PP
Om Spanje uit de economische malaise te halen wil de 56-jarige PP voorman Mariano Rajoy fors bezuinigen op de overheidsuitgaven. Het stimuleren van de werkgelegenheid heeft voor hem de grootste prioriteit. Om banen te creëren wil hij onder meer belastingvoordelen voor bedrijven invoeren.

In de campagne voor de verkiezingen is Rajoy geregeld gevraagd of hij af wil van het door de socialistische regering gelegaliseerde homohuwelijk en of hij als premier gaat werken aan een strengere abortuswetgeving. Antwoorden op die vragen ging de voorman van de Volkspartij steeds uit de weg. "Ik neem besluiten wanneer ik denk dat die moeten worden genomen’’, zei Rajoy.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen