Nieuws15 okt '12 15:26

Nieuwe Europese sancties zetten Iran verder onder druk

Auteur: Harmen Simon Teunis

Om Iran te dwingen zijn kernprogramma op te geven, heeft de Europese Unie maandag nieuwe sancties afgekondigd tegen het islamitische regime.

De EU-lidstaten verbieden in principe alle transacties tussen Europese en Iraanse banken. Ook alle activiteiten met de Iraanse centrale bank worden belet. Daarnaast komt er onder meer een verbod op de import van gas.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag in Luxemburg besloten. Zij spreken over een "aanzienlijke uitbreiding'' van het pakket strafmaatregelen.

Signaal
De sancties zijn bedoeld als signaal dat Iran moet stoppen met de ontwikkeling van een kernwapen en constructief moet gaan onderhandelen. Begin dit jaar verbood de EU al de import van Iraanse olie. Het gasverbod geldt vooral als symbolisch.

"Het is onacceptabel dat Iran zich niet aan de internationale verplichtingen houdt. Tot dat moment moet de internationale gemeenschap de druk verder opvoeren'', zegt minister Uri Rosenthal. Het regime in Teheran stelt dat zijn kernprogramma uitsluitend vreedzaam is, maar de internationale gemeenschap gelooft dat niet.

Geldkraan voor nucleair programma dichtdraaien
Met de sancties wil de EU onder meer de geldkraan voor het Iraanse nucleaire programma zo veel mogelijk dichtdraaien. De EU-ministers plaatsten 34 Iraanse bedrijven op een zwarte lijst omdat zij het regime financieel steunen. Hun tegoeden in de EU worden bevroren.

Ook de lijst producten die bedrijven in de EU niet meer mogen leveren is uitgebreid. Aluminium en staal, maar ook software die bijvoorbeeld gebruikt kan worden bij de ontwikkeling van kernwapens en raketten, zijn voortaan verboden. Ook mogen schepen van Europeanen niet meer worden ingezet om Iraanse olie en petrochemische producten te vervoeren of op te slaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen