Nieuws2 dec '11 16:45

Grote protesten in Brussel

Auteur: BNR Webredactie

In Brussel zijn vrijdag tienduizenden Belgen de straat op gegaan. Ze betoogden tegen de bezuinigingsplannen van de nog te vormen regering van Elio di Rupo.

De manifestatie verliep volgens de politie zonder incidenten. De vakbonden die de manifestatie organiseerden schatten het aantal deelnemers  op tachtigduizend, terwijl de politie uitgaat van 51.000 betogers.

Rust terug
De massa vertrok rond elf uur vanaf het Noordstation richting het Zuidstation, via het centrum. In de loop van de middag keerde de rust in het grootste deel van de Belgische hoofdstad weer terug.

Openbaar vervoer
In Brussel en andere delen van België was ook het openbaar vervoer grotendeels verstoord. Het trein-, tram- en busverkeer zal slechts langzaam weer op gang komen, is de verwachting.

Vakbondsleiders haalden voorafgaande aan de mars uit naar de bezuinigingen van de aanstaande regering. Die zou de werknemers, gepensioneerden, werklozen en jongeren relatief veel harder raken dan vermogenden en grote bedrijven. De mensen liepen dan ook door de stad met kreten als "wij betalen niet mee aan deze crisis".

Gerelateerde artikelen