Nieuws10 mei '12 17:08Aangepast op 10 mei '12 17:57

RET: geen toestemming voor geluidsopname in tram

Auteur: Anne-Greet Haars

Het College Bescherming Persoonsgegevens vindt dat vervoersbedrijf RET vooraf kenbaar had moeten maken dat in sommige trams geluid wordt opgenomen.

Vanmiddag is er ophef ontstaan na een bericht van Elsevier dat de RET gesprekken van passagiers zou afluisteren. Gert Jan van Schoonhoven van Elsevier schreef dit op naar aanleiding van een situatie in een RET-tram.

Hij legt op BNR de situatie waar hij bij zat uit: "Twee Surinaamse jongens werden gecontroleerd door een Turks uitziende controleur. Toen de conducteur eenmaal weggelopen was, bleken die twee Surinaamse mannen voor mij zich daar aan te ergeren. Die begonnen zich steeds naarder te uiten over de conducteur. Als een soort stem uit de hemel kwam de stem van de bestuurder uit de intercom die iets terugriep naar de jongens."

Videocamera's met geluid
Volgens het bedrijf is dit absoluut niet het geval. Frouke Albers, directie woordvoerder van RET, stelt dat er helemaal geen technische mogelijkheden in bus, tram of metro zijn om af te luisteren. Wel beschikt hangen er in de trams videocamera’s die ook geluid opnemen. De beelden en audio daarvan wordt alleen gebruikt bij incidenten.

"Naar de beelden en geluid wordt achteraf geluisterd door een aantal personen die daar voor bevoegd zijn, als daar een verzoek door wordt gedaan door de politie of officier van justitie."

Stickers
De woordvoerster meldt dat er wel stickers in de trams hangen waarop staat dat er camera's hangen, maar geen stickers waarop ook staat dat er wordt meegeluisterd. "Die stickers worden nu gemaakt."

De vraag is hoelang deze trams rondrijden waarin zowel geluid als beeld wordt opgenomen. “Het geluid wordt alleen opgenomen in de allernieuwste trams en medio 2011 zijn de eerste daarvan geleverd", aldus de worodvoerster.

Melding
Volgens een woordvoerster van het CBP moet de RET de melding maken bij het toezichthoudende orgaan dat er in tram, metro en bus ook audio wordt opgenomen. Dat moet binnen een jaar gebeuren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen