Nieuws12 mei '11 14:07

Burgerinitiatief moet sneller, makkelijker

Auteur: Edme Koorstra

Burgers moeten een onderwerp sneller op de agenda van de Tweede Kamer kunnen plaatsen. De voorwaarden voor dit burgerinitiatief moeten soepeler, vindt een meerderheid van de Kamer.

Burgers die 40.000 handtekeningen hebben verzameld kunnen een onderwerp door de Tweede Kamer laten bespreken, maar stuiten nogal eens op de voorwaarde dat de Kamer de laatste twee jaar niet over dit onderwerp besloten mag hebben.
Kortere termijn, ook handtekeningen via internet
De PvdA wil deze termijn terugbrengen tot een jaar, GroenLinks wil er zelfs helemaal vanaf omdat in de praktijk is gebleken dat met deze eis nogal verschillend wordt omgegaan. Ook PVV en SP en willen soepeler regels voor een burgerinitiatief. De PvdA wil ook dat de handtekeningen via e-mail of internet kunnen worden verzameld. Nu moeten ze nog op papier staan.
60 procent niet aan de orde
Het burgerinitiatief bestaat sinds mei 2006. Zes van de tien initiatieven voldeden niet aan de regels, waardoor die onderwerpen niet aan de orde kwam in de Kamer. Wel voerde de Kamer soms nog een gesprek met de initiatiefnemers over het afgewezen onderwerp of ontvingen Kamerleden een brief.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen