Nieuws3 mei '16 14:56

Brussel ietsje minder positief over de economie

Auteur: Thomas de Man

De Europese Commissie is in nieuwe economische verwachtingen terughoudend over het herstel in Europa. Volgens de Commissie vormen zaken als verminderde groei in China en het aankomende Britse referendum over het lidmaatschap van de EU 'aanzienlijke risico's'.

EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken)
Foto: ANP
EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) Foto: ANP

De groeicijfers voor de eurozone zijn bijgesteld naar van 1,7 naar 1,6 dit jaar, en van 1,9 naar 1,8 procent volgend jaar. Veranderende olieprijzen en aanhoudende spanningen in de wereld kunnen zelfs zomaar voor een extra domper zorgen.

Europa-verslaggever Anke Truijen legt uit dat de Commissie ondanks de bescheiden groei toch wat pessimistischer is over de ramingen. ''Voor Nederland zijn de ramingen ook iets naar beneden bijgesteld, maar de cijfers zijn nog wel in lijn met die van het Centraal Planbureau. De werkloosheid daalt naar 6,1 procent, en ook het overheidstekort daalt iets, naar 1,2 procent van het bbp.''

Lichtpuntjes
Een van de weinige positieve vooruitzichten zijn de aantrekkende arbeidsmarkt en consumptie, maar de werkloosheid blijft onverminderd hoog. ''Het goede nieuws is dat alle lidstaten bijdragen aan de economische groei in 2017, hoe klein dat percentage ook is.''

Griekenland blijft voor dit jaar nog steken in de min, maar ook de Griekse economie groeit in 2017. Ierland is binnen de EU het land met de sterkste economische groei voor de komende twee jaar, respectievelijk 4,9 en 3,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen