Nieuws24 sep '11 20:30Aangepast op 24 sep '11 22:17

Lagarde: wereldeconomie op kritiek punt

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De wereldeconomie is op een kritiek punt beland, zegt IMF-president Christine Lagarde na afloop van de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dit weekend waren ministers van Financiën en centralebankpresidenten bijeen om te praten over de wereldwijde economie.

"De situatie is ernstig, maar er zijn al veel positieve stappen gezet'', zei ze.

De topvrouw vraagt zich wel af of de kas van het IMF groot genoeg is om de gevolgen van de economische onrust te bestrijden.

Leencapaciteit
"Onze leencapaciteit van ongeveer 400 miljard dollar ziet er nu nog goed uit, maar verbleekt bij de potentiële behoeftes van kwetsbare landen en landen die niet direct met de crisis te maken hebben", zei ze. "Het lijkt me nuttig als we die behoeftes op korte termijn bespreken.''

"Op het gebied van de regulering van het financiële systeem en het versterken van de banken is al veel gebeurd, op het gebied van bezuinigingen is veel toegezegd. We zijn halverwege, nu moeten we stevig doorzetten om aan de andere kant te komen.''

Bestuur eurozone
Minister Jan Kees de Jager benadrukte na de top dat eurolanden komende weken duidelijk moeten maken hoe ze de eurozone bestuurskundig willen verbeteren.

Aanleiding hiervoor is toenemende onzekerheid op de effectenbeurzen.

"De markten willen weten hoe een monetaire unie van 17 landen, met 17 verschillende parlementen, kan overleven zonder mechanisme om het juiste beleid af te dwingen'', zei De Jager.

"Dat leek een vraag voor de lange termijn, maar er moet op korte termijn een antwoord op komen.'' De Jager denkt dat de Europese top die half oktober wordt gehouden waarschijnlijk het beste moment is om het onderwerp te bespreken.

Ook bezuinigingen tijdens crisis
Daarnaast zei De Jager dat de rijke landen zullen vasthouden aan hun bezuinigingsprogramma's, ook bij een verdere achteruitgang van de economie.

"Overheidsschulden zijn in potentie veel gevaarlijker dan een beetje economische krimp'', zei hij.

"Men heeft hier dan ook duidelijk aangegeven geen gas terug te nemen op het gebied van bezuinigingen. Voor een oplossing van de crisis is noodzakelijk om geloofwaardige bezuinigingen te implementeren, niet op middellange termijn maar nu.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen