Duitsland: taugé vrijwel zeker bron EHEC
Onderzoekers van het Duitse Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het RIVM in Nederland, hebben vastgesteld dat kiemgroenten hoogstwaarschijnlijk de bron zijn van de EHEC-uitbraak. Dat schreef het Financieele Dagblad vrijdag.
"Het zijn de kiemgroenten", zei directeur Reinhard Burger van het instituut vrijdag op een persconferentie. Onderzoekers hebben meer dan duizend monsters van taugé onderzocht. Hoewel op geen daarvan EHEC is aangetroffen, denkt Burger zeker te weten dat de kiemgroente de verspreidingsbron van de bacterie is.
Uitbraak is nog niet voorbij
Het instituut heeft vastgesteld dat mensen die taugé hebben gegeten negen keer meer kans hebben om symptomen van EHEC-besmetting te ontwikkelen dan mensen die de groente niet hebben geconsumeerd. Volgens Burger bestaat de kans dat alle besmette taugé al is geconsumeerd of weggegooid. "Maar de uitbraak is nog niet voorbij, er komen zeker nog nieuwe gevallen", zei hij.
Kijk voor meer informatie op fd.nl.