Nieuws6 jun '11 18:45

Gedupeerde telers mogen lening later aflossen

Auteur: Pieter van den Akker

Ongeveer tachtig telers die in financiële problemen raken door de EHEC-uitbraak in Duitsland, krijgen een jaar langer om hun lening af te lossen. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) maandag bekend na overleg met het het bedrijfsleven.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zei een week geleden al dat hij zou onderzoeken of getroffen tuinders die gebruikmaken van de garantieregeling van zijn ministerie hier langer een beroep op zouden kunnen doen.
Calamiteitenregeling
Groentetelers kunnen bovendien een beroep doen op een calamiteitenregeling bij het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid om werktijdverkorting aan te vragen voor hun personeel. De regeling geldt als er zeker twee weken buitengewone omstandigheden zijn die niet onder het normale ondernemersrisico vallen. Jaap Jongejan, voorzitter van vakbond CNV Vakmensen, zei eerder dat hij deeltijd-WW voor werknemers in de komkommerteelt als een optie zag.
Opkoopregeling voor groenten
Bleker hoopt dinsdag bij de extra Landbouwraad van EU-ministers in Brussel op een voorstel voor een opkoopregeling voor groenten waarnaar nu geen vraag is. De bewindsman wilde al eerder een Europees noodfonds, maar Eurocommissaris Dacian Ciolos (Landbouw) vond dat toen nog te vroeg.
Klik op de button rechts om te luisteren naar staatssecretaris Henk Bleker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen