Nieuws6 jun '11 15:23Aangepast op 6 jun '11 16:37

EHEC: taugé als bron niet zeker

Auteur: Pieter van den Akker

Het kan nog wel even duren voordat met zekerheid is vastgesteld of taugé de bron is van de levensgevaarlijke EHEC-bacterie. Dat heeft het ministerie van Landbouw in Duitsland gezegd.

Onderzoekers hebben inmiddels 23 van de in totaal 40 monsters getest. Daar werden nog geen sporen van de bacterie tussen gevonden. De andere 17 monsters worden nog onderzocht.
Nederlandse kiemgroenten ECHEC-vrij
De kans dat de EHEC-bacterie in Nederlandse kiemgroenten aanwezig is, is heel erg klein. Dat zei het Noord-Hollandse bedrijf T. van der Plas maandag. Het bedrijf is in ons land marktleider in kiemgroenten als taugé en tuinkers.
Kiemgroente is groente die als kiemplantje wordt geoogst en gegeten. Het bedrijf Van der Plas liet weten dat alle kiemgroenten van de onderneming zijn onderzocht op de aanwezigheid van de EHEC-bacterie. Tot nu toe is niets aangetroffen. "Alle telers in Nederland zijn gecertificeerd en worden intensief gecontroleerd", aldus een woordvoerder.
Zwaartepunt besmetting ligt in regio Hamburg
De producten uit Nederland worden verspreid over een groot deel van Europa. Maar het zwaartepunt van de EHEC-besmetting ligt duidelijk in de regio Hamburg, aldus de onderneming.
De kwekers van kiemgroenten in Nederland geven maandag een persconferentie naar aanleiding van het veronderstelde verband tussen de EHEC-bacterie en kiemgroenten. Het Productschap Tuinbouw kondigde aan dat dit plaatsvindt in het bedrijf van Van der Plas in Broek op Langedijk.
Klik rechts voor het gesprek dat Niels Heithuis had met CDA-europarlementariër Esther de Lange.

Gerelateerde artikelen