Taugé is de nieuwe zondebok
De zoektocht naar de herkomst van de agressieve EHEC-bacterie lijkt nu te leiden naar taugé in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Ook andere spruiten van gekiemde groente als erwten, linzen en bonen zijn mogelijke boosdoeners.
Dat meldt het Duitse persbureau DPA op basis van informatie van autoriteiten. Volgens een deskundige uit Hannover is sprake van een "tamelijk heet spoor". De bron van de uitbraak zou bij een bedrijf in de oost-Duitse regio Uelzen liggen, waarvan een medewerker aan EHEC lijdt.
Link met besmettingshaard
Het bedrijf is inmiddels geblokkeerd, bleek zondagavond tijdens een persconferentie van de Nedersaksische minister van Landbouw Gert Lindemann. Mogelijk bestaat er een link met de besmettingshaard rond Lübeck. Minstens 17 EHEC-patiënten hadden gegeten in restaurant Kartoffelkeller in Lübeck. De eigenaar meldde zondag dat hij niet gelooft dat de oorzaak van de besmetting bij hem ligt, maar de uitslag van onderzoek ontbreekt nog.
Grotere risico's
Enkele jaren geleden was taugé ook al de oorzaak van een grote uitbraak van EHEC in Azië. De productie van kiemgroente zoals taugé gaat gepaard met grotere risico's op de besmetting met bacteriën dan die van andere groente en wordt daarom sterk gecontroleerd, meldde een woordvoerder van het Hoofdproductschap Akkerbouw zondag. "Van kiemgroente is bekend dat er microbiologische risico's bestaan. Bij de kweek worden daarom zeer veel hygiënemaatregelen genomen'', aldus de woordvoerder.