Programma24 dec '12 15:35

Comazuiper leert lesje in Maasstadziekenhuis

Auteur: Mijke Hurkx

Het Rotterdamse Maasstadziekenhuis gaat de jonge comazuiper van herhaling weerhouden. Nog net op tijd voor oud op nieuw opent het Maasstad Ziekenhuis een alcoholpoli.

Na het comazuipen wordt de jongere in een ziekenhuis gered en door de medische hulp heeft het kind nog nauwelijks een kater. Zo krijgt het kind een vertekend beeld van de ernst van het comazuipen.

Vertekend beeld
Verslaggever Martijn de Rijk sprak op de spoedafdeling met kinderarts Carsten Lincke. "Het is echt ernstig. Die kinderen zijn in coma en hebben op dat moment alle medische aandacht nodig. Door middel van vochtinfusen kunnen we ze er overheen helpen en hebben ze verbazingwekkend weinig last van de kater. Dat geeft wel een vertekend beeld van de realiteit."

Niet meteen naar huis
Met de komst van de alcoholpoli gaat de comazuiper niet meer meteen naar huis. Lincke: "We willen gebruik maken van het moment na het ontwaken uit de coma. Op dat moment zijn ouders en jong volwassenen gevoelig voor de gevolgen die dergelijk drankgebruik kan hebben en staan ze open voor uitleg."

Confrontatie
Een hartig woordje, dus. "We confronteren de jongere op dat moment met het eigen drankgebruik. Voor sommige jongeren is het een incident, anderen overkomt het vaker. Het is soms schrikken voor de ouders." Ook zitten er vervolggesprekken aan vast. "We vragen om na een aantal weken terug te komen. Zo bekijken we of er aanvullende zorg en begeleiding nodig is."

Het Rotterdamse Maasstadziekenhuis krijgt ongeveer 5 keer per maand een comazuiper binnen, dat is bovengemiddeld in vergelijking met andere regio's, zegt Lincke. De alcoholpoli van het ziekenhuis betekent een nieuwe specialisatie waar ook andere omliggende ziekenhuizen gebruik van zullen maken, verwacht de kinderarts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen