Nieuws27 aug '12 18:55Aangepast op 27 aug '12 20:25

Hooggerechtshof beslist over Timosjenko

Auteur: Mijke Hurkx

Het hooggerechtshof van Oekraïne zal woensdag beslissen over het hoger beroep van de ex-premier Joelia Timosjenko tegen haar 7 jaar gevangenisstraf voor machtsmisbruik.

Dit maakte het hof maandag bekend. De ex-premier zit nu al enkele maanden vast.

Mensenrechten
De beslissing wordt daarmee blijkbaar gepland een dag nadat er over de controversiële zaak een hoorzitting is voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De voormalige premier van Oekraïne in 2005 en van 2007 tot 2010 werd in oktober tot 7 jaar celstraf veroordeeld, kort na haar verloren bittere verkiezingsstrijd tegen rivaal en huidig president Viktor Janoekovitsj.

De behandeling van Timosjenko, een van de leiders van de Oranje Revolutie in 2004, heeft geleid tot bezorgdheid in het Westen. De Europese Unie heeft Kiev laten weten dat de ondertekening van een mogelijk toekomstig EU-lidmaatschap voor Oekraïne zal afhangen van de vrijlating van Timosjenko.

Meer processen
Timosjenko wacht ook nog een nieuw proces wegens verduistering en belastingontduiking. De eerste zitting staat gepland voor begin september, nadat de zaak meerdere malen was uitgesteld wegens rugproblemen van de ex-premier.

De oppositieleidster beweert dat beide rechtszaken deel uitmaken van een politieke vendetta tegen haar door Janoekovitsj na zijn nipte overwinning in de verkiezingen van 2010.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen