Nieuws31 mei '11 20:56

Loon ambtenaar misschien toch omhoog

Auteur: Edme Koorstra

Rijksambtenaren krijgen dit jaar misschien toch nog een loonsverhoging. Minister Donners cao-onderhandelaar is bereid aan het kabinet toestemming te vragen voor een verbetering van 0,5 tot 0,6 procent. Dat zeggen de vakbondsbestuurders Jan Willem Dieten van Abvakabo FNV en Jorick de Bruin van CNV Publieke Zaak.

Eerder leken minister Donner (Binnenlandse Zaken) en zijn onderhandelaar Jaap Uijlenbroek nog op geen enkele manier bereid om de reeds in het regeerakkoord ingeboekte nullijn voor de lonen los te laten.
Soberder arbeidsvoorwaarden
Wel wil Donner nu dat de rijksambtenaren in ruil voor meer salaris genoegen nemen met een versobering van hun arbeidsvoorwaardenpakket en hun 'sociaal flankerend beleid', oftewel hun sociaal plan. Zo hoeven met ontslag bedreigde ambtenaren nu nog alleen ander werk binnen de rijksoverheid te accepteren.
Verplicht werk accepteren
Maar Donner wil dat zij - op straffe van ontslag - straks ook worden verplicht werk te accepteren bij lagere overheden en de marktsector. Ook moet de salarisgarantie bij de overgang naar een andere baan dan versneld worden afgebouwd.
Bonden zijn verdeeld
De ambtenarenbonden zijn nog verdeeld over dit nieuwe voorstel van de onderhandelaar van Donner. CNV Publieke Zaak vindt dat deze 'handreiking' voldoende ruimte biedt om verder te onderhandelen over een nieuwe cao-Rijk, aldus bestuurder De Bruin. Maar de grootste vakbond in de publieke sector, Abvakabo FNV, legt het plan woensdag nog voor aan de kaderleden. Bestuurder Dieten zegt tot dusver het enthousiasme van het CNV nog niet te kunnen delen.
Koopkrachtverlies
"Want hoe je het ook wendt of keert, ambtenaren leveren 1,5 procent aan koopkracht in. Toen de nullijn werd ingeboekt, stond de inflatie op 1,5 procent. Nu staat ze boven de 2,1 procent en biedt Donner 0,6 procent. Daar schiet je dus niets mee op, zeker niet als het arbeidsvoorwaardenpakket ook nog schraler wordt."
Moeizame cao-onderhandelingen
De onderhandelingen over een nieuwe cao-Rijk begonnen al in december en verlopen tot dusver bijzonder moeizaam. Sinds maart liggen ze zelfs helemaal stil en spreken de bonden en de werkgeversonderhandelaars alleen nog over een vernieuwing van het sociaal flankerend beleid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen