Nieuws1 sep '11 12:54

Europa boos op IMF

Auteur: Laura Walburg

Het Internationaal Monetair heeft zich de woede van Europese beleidsmakers op de hals gehaald door te komen met hoge schattingen van de verliezen die banken kunnen lijden op staatsobligaties van eurolanden.

Dat meldt de Britse krant Financial Times donderdag.

Het IMF zou in een ontwerpversie voor een rapport dat later deze maand uitkomt, hebben vastgesteld dat afschrijvingen op staatsobligaties van Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje, Italië en België de banken 200 miljard euro van hun kapitaalbuffer kunnen kosten. Dat effect kan volgens het fonds worden verergerd door de belangenverstrengelingen in de Europese bankensector.

Partijdig en misleidend
De Europese Centrale Bank (ECB) en regeringen uit de eurozone hebben de schattingen resoluut van de hand gewezen, aldus de krant. De rekensommen van het IMF zijn volgens hen partijdig en misleidend.

"Het IMF ziet alleen de slechte kant van de zaak", zei de Spaanse minister van Financiën Elena Salgado in een reactie. Volgens haar moet er niet alleen worden gekeken naar de potentiële verliezen op schuldpapier van landen met financiële problemen, maar ook naar de winsten op bijvoorbeeld Duitse obligaties.

Waarschuwingen uit 2009
Ze wees daarnaast op de waarschuwingen van het IMF in 2009, toen het fonds stelde dat banken nog niet de helft van de verliezen uit de financiële crisis in hun boeken hadden verwerkt. Het IMF stelde de eigen inschattingen van die verliezen in daaropvolgende maanden aanzienlijk naar beneden bij.

Het IMF gebruikt in de blauwdruk voor het aankomende Global Financial Stability Report de prijs die moet worden betaald om het risico op wanbetaling door een land af te dekken als graadmeter voor de waardevermindering van obligaties. Volgens bronnen rond het rapport wordt die methode momenteel ook op de financiële markten toegepast. Volgens hen is dat een van de belangrijkste redenen voor de sterke daling van de beurswaarde van enkele grote Europese banken in de afgelopen maand.

Niet voldoende afgeschreven
Eerder deze week waarschuwde de toezichthouder op internationale boekhoudregels IASB al dat diverse Europese banken nog niet voldoende hebben afgeschreven op hun staatsleningen. IMF-directeur Christine Lagarde stelde dit weekeinde dat Europese banken hun kapitaalbasis op korte termijn moeten verstevigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen