Nieuws22 nov '12 14:22

Video | Pas op voor de paspop

Auteur: Marjan van den Berg

Ooit in een winkel het gevoel gehad begluurd te worden door een paspop? In Europese en Amerikaanse kledingwinkels staan inderdaad paspoppen die klanten bespieden om meer over ze te weten te komen.

In Europa en de VS staan in kledingwinkels al tientallen paspoppen die zijn uitgerust met een camera met gezichtsherkenning. De camera slaat gegevens op over leeftijd, geslacht en etniciteit van de mensen die de kleding op de pop bewonderen. De informatie wordt gebruikt voor marketingdoeleinden.

Zo kan een winkel besluiten om een Chinese tolk bij de deur te zetten als een paspop ziet dat er veel Aziatische klanten de winkel betreden. Ook kan bijvoorbeeld een kleine paspop worden neergezet als veel kinderen de winkel binnengaan.

Nederland
De fabrikant van het technische snufje is het Italiaanse Almax. Dit bedrijf is volgens topman Max Catanese nu ook in gesprek met partijen in Nederland om de poppen in de etalage te krijgen. Hij wil niet zeggen om welke partijen het gaat.

Catanese zegt dat zijn bedrijf ook werkt aan een paspop die klanten niet alleen kan zien, maar ook kan horen. Het duurt nog wel even voor zo'n nieuwe pop echt in de verkoop kan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen