Nieuws12 mrt '11 12:01Aangepast op 13 mrt '11 10:04

Eindhoven begroet militairen

Auteur: Thijs Baas

De drie bemanningsleden van de Lynx-helikopter die in Libië werden vastgehouden, landden zaterdagmiddag rond 15.30 uur op vliegbasis Eindhoven. Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm ontving de militairen.

Het drietal - een vrouw en twee mannen - zat sinds vorige week zondag vast in Libië nadat ze tijdens een evacuatie in de stad Sirte waren overmeesterd door een regeringsgezinde Libische militie. Ze wilden met een boordhelikopter van marinefregat Hr. Ms. Tromp twee evacués oppikken. Donderdag werd na intensief diplomatiek overleg bekend dat de drie werden vrijgelaten. In de nacht van donderdag op vrijdag vloog het drietal met een Grieks toestel van Libië naar Athene, om vervolgens zaterdagochtend door te vliegen naar Nederland.

Geen spionage-beschuldiging

Dat heeft het ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt. Het drietal - een vrouw en twee mannen - zat sinds vorige week zondag vast in Libië nadat ze tijdens een evacuatie in de stad Sirte waren overmeesterd door een regeringsgezinde Libische militie. Tijdens een persconferentie zaterdagmiddag liet Yvonne Niersman, een van de militairen, dat de drie niet worden beschuldigd van spionage.

Gerelateerde artikelen