Programma11 mrt '11 07:49Aangepast op 11 mrt '11 08:22

Vreugde en vragen na vrijlating militairen

Auteur: Thijs Baas

Opluchting en vreugde overheersen op dit moment over de vrijlating van de drie Nederlandse militairen. Toch resten ook de nodige vragen, meent Wim van der Burg, voorzitter van de militaire vakbond AFMP.

De opluchting geldt volgens Van der Burg ook nadrukkelijk voor de families van de gijzelaars. Ook de vakbond zelf beschouwt het als een feestdag, nu de gevangenen veilig Griekenland hebben bereikt.
Morgen naar familie
Nu is het eerst zaak de spanning af te blazen, te debriefen en even tot rust te komen, voordat de militairen - waarschijnlijk morgen - naar hun familie kunnen. Daarna wil Van der Burg echter op korte termijn opheldering over de risico's die zijn genomen bij de militaire actie. Tot nu toe werden uitsluitend na toestemming evacuaties uitgevoerd. Waarom gebeurde dat nu niet? "Defensie is geen roekeloze organistaitie, en het handelde op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er moet wel antwoord komen op de vragen omtrent het hoe en waarom."
Dubieus
Het inschakelen van een nabijgelegen fregat bij de evacuatie is volgens Van der Burg overigens niet ongebruikelijk. Het kan ook zijn dat de toestemming wel is gevraagd maar niet is verleend. Toch blijft het genomen risico dubieus, gezien de betrekkelijk probleemloze overdracht van de militairen door de Libische aan de Nederlandse autoriteiten. Nu overheerst echter de blijdschap.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen