Nieuws9 mrt '11 06:15Aangepast op 9 mrt '11 06:53

Verbreek alle contacten met Libië

Auteur: Edme Koorstra

Nederland moet alle contacten met Libië verbreken. Alleen de Europese Unie kan er voor zorgen dat de drie Nederlandse marine-officieren vrij komen, zegt een ervaringsdeskundige.

Volgens minister Hillen van Defensie maken de drie militairen die vastzitten in Libië het naar omstandigheden goed. Gisteren is een diplomatieke delegatie vanuit Nederland vertrokken naar Malta, om te onderhandelen met de Libische autoriteiten over hun vrijlating.

De Palestijnse arts Ashraf El-Hojouj zat zelf acht-en-half jaar gevangen in Libië. Hij zegt dat Nederland het helemaal verkeerd aanpakt. Luister naar zijn verhaal via de knop rechts van dit artikel.
Hillen baseert zich op een ontmoeting die de Nederlandse ambassadeur in Libië recent heeft gehad met de drie betrokkenen, die in de Libische hoofdstad Tripoli vastzitten. Voor zover is na te gaan, zijn de drie niet gemarteld. Volgens Hillen hebben ze zelf aangeven in goede conditie te zijn. Hij heeft ook de indruk dat het lichamelijk en mentaal goed met ze gaat. Ze krijgen gezonde voeding.

Positief en hoopvol signaal
Hoewel er nog geen zicht is op vrijlating van de Nederlanders, ziet de minister het gebaar van Libië om de drie te spreken en de wijze van behandeling als een positief en hoopvol signaal dat de Libische machthebbers de zaak op een fatsoenlijke manier willen oplossen. ,,Daarvoor is geduld nodig en moeten we emoties de baas blijven'', zei hij. Over de inhoud van het gesprek en de locatie waar de ontmoeting plaatshad, kon de woordvoerder van Hillen niets zeggen.

De minister gaf verder aan dat de families van de militairen op de hoogte zijn en worden gehouden van de situatie. Ondertussen is er nog altijd intensief diplomatiek overleg gaande in een poging de drie vrij te krijgen.

Overmeesterd bij evacuatie
De drie militairen zitten sinds eind februari vast in Libië nadat ze tijdens een evacuatie in de stad Sirte waren overmeesterd door een regeringsgezinde Libische militie. Ze wilden daar met een boordhelikopter van de Hr. Ms. Tromp twee evacués oppikken. Deze twee mochten het land wel verlaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen