Nieuws11 apr '11 10:22

Hillen schrapt tekst, Kamer wil uitleg

Auteur: Edme Koorstra

Minister Hans Hillen van Defensie heeft enkele regels uit de conceptversie van zijn brief over Defensie-bezuinigingen geschrapt. Dat roept vragen op bij Tweede Kamerleden, die zich afvragen hoe verantwoord de bezuinigingen bij de krijgsmacht zijn.

"In deze brief heb ik inzichtelijk willen maken hoe diep nu opnieuw wordt gesneden in Defensie en welke gevolgen dat heeft voor de inzetbaarheid. Ik hoop dat deze brief bijdraagt tot het besef dat Nederland voor zijn veiligheid onderverzekerd dreigt te raken." Deze regels stonden in de concept-brief, maar zijn niet in de uiteindelijke brief aan de Kamer terechtgekomen.
Verbaasde reacties
De Volkskrant ondervroeg enkele Kamerleden over de situatie. De oppositie is verbaasd en wil van de minister weten waarom hij die 'stevige' zin heeft geschrapt.
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: "Dit is kennelijk het diepere en oprechte gevoel van de minister. Ik wil de minister vragen of hij wel achter zijn bezuiniging staat.  Het lijkt erop dat hij bedoelt dat wij niet verantwoord onze internationale bijdragen kunnen leveren."
SP-Kamerlid Jasper van Dijk spreekt Hillen aan op zijn uitpsraak dat de krijgsmacht "Champions-league kan blijven spelen": "Beste minister, hoe kunt u een plan voorleggen dat niet verantwoord is?" En: "Hillen en Rutte blijven vasthouden aan dat hoge ambitieniveau. Dat is onverantwoord als we tegelijkertijd risico's lopen."
PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink: "Ik vind het zeer verontrustend hoe de Tweede Kamer wordt geïnformeerd."
Arjen El Fassed, Kamerlid van GroenLinks: "Vanuit communicatieperspectief wordt er onnodig op angst ingespeeld."
André Bosman van coalitiepartner VVD: "Het is een hele stevige zin van Hillen."

Gerelateerde artikelen