Opinie23 nov '12 10:48

BNR Begrip | Méér! Méér! Méér!

Auteur: Ewald Theunisse

Wat een mens het meest gelukkig maakt kost niets.

Wat maakt een mens het meest gelukkig? Is het een gevoel van veiligheid? Materieel bezit? De dingen goed geregeld hebben? Vrijheid? Uitdaging en avontuur? Als je echt doorvraagt, is het niets van dit alles.

Het grootste geluksgevoel krijgen mensen als ze bevestiging krijgen  over hun kwaliteiten, hun sterke kanten. Hoe goed we ergens ook in zijn, hoeveel we met onze talenten ook bereiken, in ons diepste wezen zijn en blijven we onzeker. En we hebben steeds de waardering en complimenten van anderen nodig om te eraan herinnerd te worden dat we er mogen zijn en dat we betekenis hebben voor de wereld om ons heen.

We zijn bepaald geen complimenteus volkje. Dat is jammer, want daarmee onthouden we elkaar dus veel gevoelens van geluk.

Wat als we dat denken van ‘als het niet goed is hoor je het wel‘ nu eens in zouden ruilen voor het omgekeerde? Als we ons allemaal concentreren op wat anderen goed doen en wat we aan hen waarderen - en daar zo vaak als we kunnen hartelijk uiting aan zouden geven? Het leuke is, dat mensen die vaak complimenten krijgen, ze ook veel geven aan anderen. En zo kunnen we elkaar  binnen de kortste keren stukken gelukkiger maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen