Nieuws14 jul '11 14:58

Tuinders willen compensatie

Auteur: Marjan van den Berg

Ook al waren tomaten, paprika's, komkommers en sla niet de boosdoeners achter de EHEC-uitbraak, de prijzen ervan staan nog steeds onder druk. Vier tuinbouwbedrijven hebben inmiddels hun deuren moeten sluiten, zo meldde LTO Nederland donderdag.

De tuinders vragen het kabinet daarom tijdens de EU-landbouwraad van 19 juli in Brussel te pleiten voor een nieuwe opkoopregeling. Die moet met terugwerkende kracht ingaan op 1 juli en doorlopen tot 1 september. Verder willen de tuinders en handelaren dat er een vergoeding komt voor direct aantoonbare schade die zij hebben geleden.
De totale schade als gevolg van de EHEC-uitbraak is opgelopen tot 135 miljoen euro voor telers en ongeveer 80 miljoen euro voor handelaren.
De tuinders willen ook dat het kabinet ervoor zorgt dat er snel EU-geld beschikbaar komt om campagnes te voeren om het vertrouwen van consumenten weer op te vijzelen. Vooral in Duitsland is dat nodig. Daar blijft de vraag naar saladegroenten nog 10 tot 20 procent achter bij het normale niveau.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen