Nieuws18 apr '12 18:44

Banken gaan belasting afwentelen

Auteur: Marjan van den Berg

Nederlandse banken zullen de kosten van de nog in te voeren bankenbelasting ongetwijfeld afwentelen, waarschuwt staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) woensdag in de Tweede Kamer.

Banken zullen de kosten volgens de staatssecretaris doorrekenen aan klanten, in eigen huis gaan bezuinigen, minder kredieten verlenen of langzamer hun buffers opbouwen.

"Linksom of rechtsom, het is een extra kostenpost voor de banken en die zal ergens moeten worden terugverdiend.'' Volgens Weekers gaat dat de belasting pijn doen bij elke bank.

Spaarders
Kamerleden zijn bang dat banken alle kosten doorberekenen aan spaarders. Dat is volgens Weekers niet helemaal te voorkomen, maar hij verwacht dat consumenten dat gedrag zullen afstraffen door hun spaargeld naar een andere bank te brengen.

Weekers hoopt met de bankenbelasting zeker 300 miljoen euro per jaar binnen te krijgen. Dat vindt de Kamer te laag. De linkse oppositie wil de bankenbelasting zelfs verdrievoudigen. Dat vindt de staatssecretaris "te gortig".

Een Kamermeerderheid wil ook dat banken 5 procent meer belasting moeten betalen als ze bonussen uitkeren die meer dan 25 procent van het vaste salaris zijn.

Weekers hield de Kamer dinsdag voor dat de bankenbelasting de Nederlandse schatkist naar verhouding meer oplevert dan Frankrijk en Duitsland met hun belasting ophalen. Het Verenigd Koninkrijk krijgt naar rato van het bruto binnenlands product wel meer binnen, maar dat komt door de grote investeringsbanken in Londen, die in Nederland nauwelijks aanwezig zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen