Nieuws15 jun '11 06:51

Geheime dienst Pakistan pakte Amerikanen op

Auteur: Thijs Baas

De Pakistaanse geheime dienst heeft in de maanden voor de aanval op de verblijfplaats van terroristenleider Osama bin Laden enkele informanten opgepakt die de CIA van informatie voorzagen. Dat meldde The New York Times dinsdag naar aanleiding van verklaringen van Amerikaanse functionarissen.

Het zou gaan om vijf Pakistaanse CIA-informanten, onder wie een majoor van het leger die de kentekens noteerde van auto's die de verblijfplaats van Bin Laden bezochten in Abbottabad. Het lot van de arrestanten is onduidelijk.
Bekoelde verhoudingen
Volgens Amerikaanse functionarissen heeft directeur Leon Panetta van de inlichtingendienst CIA de zaak besproken tijdens zijn bezoek aan Islamabad vorige week. De arrestaties zijn nieuwe aanwijzingen dat de verhoudingen tussen Pakistan en de Verenigde Staten ernstig bekoeld zijn.
De Amerikanen zijn boos dat de Pakistan wel het CIA-netwerk aanpakt dat hielp bij het opsporen van Bin Laden, maar niet onderzoekt hoe de terroristenleider jarenlang onopgemerkt onder de neus van de Pakistaanse inlichtingendiensten kon leven.
Michael Morell, vicedirecteur van de CIA, zei vorige week tijdens een besloten bijeenkomst met Senaatsleden dat Pakistan nauwelijks meewerkt in de strijd tegen terrorisme. Gevraagd naar Pakistans hulpvaardigheid op een schaal van een tot tien antwoordde Morell: "drie".

Gerelateerde artikelen