Lifestyle4 mei '16 08:07Aangepast op 4 mei '16 12:16

Welk effect heeft stop export foie gras voor restaurants?

Auteur: Mark Hulstein

De Fransen stoppen, tijdelijk, met de export van foie gras. Het vetmesten van ganzen en eenden voor de productie van foie gras mag de komende drie maanden niet meer in Frankrijk, na de ontdekking van vogelgriep, in november vorig jaar.

Maar heeft dat nog gevolgen voor restaurants in Nederland die ganzenlever op hun menu hebben staan? Voor restaurant Le Garage in Amsterdam bijvoorbeeld kan het grote gevolgen hebben. "Het is bij ons één van de meest verkochte gerechten van de kaart. En daarom hoop ik eigenlijk niet dat er een stop op komt. Want de gevogelteleverancier wist eigenlijk nog van niks. En daar halen wij onze levers vandaan. Dus het is afwachten wat zij gaan doen", zegt Jeroen Donker, chef-kok van Le Garage.

Een alternatief voor het restaurant zou een lever uit Hongarije zijn. "Ik denk dat er in Italië ook wel ganzen worden gekweekt voor de levers. Maar in hoeverre dat gaat, durf ik niet te zeggen. Maar wij hebben een naam hoog te houden, qua smaak, en daarop zijn we erg trots. Dus we moeten met de kwaliteit werken waar we altijd mee werken", zegt Donker.

Nadeel is wel dat die ganzen uit bijvoorbeeld Hongarije nog 'ouderwets' met een slangetje worden bijgevoerd. De ganzen uit Frankrijk zouden volgens Le Garage op natuurlijke wijze worden bijgevoerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen