Nieuws4 mei '16 11:18

'Laat de gemeente medicijnafval ophalen bij de apotheek'

Auteur: Thomas de Man

Steeds meer apothekers nemen overtollige medicijnen niet terug door de hoge kosten van de verwerking. Mensen gooien de geneesmiddelen daardoor vaker weg, of spoelen ze door het toilet.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Mariël Croon, van branchevereniging voor apothekers KNMP, nemen de meeste apothekers, op vrijwillige basis, medicijnen terug uit een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Het valt dan onder het bedrijfsafval, en daar krijgen apothekers een flinke rekening voor opgestuurd. ''De kosten kunnen oplopen tot duizenden euro's per jaar en dat is veel te hoog'', zegt Croon. 

Op kosten van de gemeente
Gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen, stelt Croon. ''Het lijkt me een beter plan dat de gemeente het afval komt ophalen bij de apotheek, en vervolgens ook de rekening op zich neemt. Het innemen van klein chemisch afval is een publieke taak en ligt eigenlijk bij hen''.

Croon merkt op dat het niet alleen om geld gaat, maar ook om de milieu-implicaties. Chemisch afval hoort niet thuis in het riool. ''Mensen moeten vooral oppassen met het doorspoelen van vloeibare medicijnen. Dit soort stoffen moeten op een speciale manier verwerkt worden.''

Gerelateerde artikelen