Vluchtelingencrisis4 mei '16 09:33Aangepast op 4 mei '16 12:10

'Weigerboete vluchtelingen houdt in deze vorm geen stand'

Auteur: Mark Hulstein

Als het aan Brussel ligt, betalen EU-landen die geen vluchteling willen opnemen straks 250.000 euro per vluchteling. Maar die bedragen lijken onrealistisch.

Foto: ANP
Foto: ANP

Landen als Hongarije en Polen zijn er duidelijk over. Ze willen geen vluchtelingen opnemen, hooguit meehelpen aan een oplossing elders. Kunnen ze dan die torenhoge boete verwachten?

Te hoge boete
Zo'n vaart zal het niet lopen, verwacht Hendrik Vos, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent. De hoogte van de boete lijkt hem niet realistisch. "Weinig lidstaten zullen meedoen met een systeem waar zo'n grote boete betaald moet worden. Ook landen die bereid zijn om heel wat vluchtelingen op te nemen", zegt Vos. Volgens de hoogleraar kan lijkt het meer op een onderhandelingspositie en een manier om een nieuwe oplossing te vinden voor de verdeling van de vluchtelingen binnen de EU. "Men zal het ook geen boete noemen maar misschien een solidariteitsbijdrage die wordt betaald aan die landen die vluchtelingen opnemen. En zo'n principe kan zo'n onderhandeling wel overleven", meent Vos.

Keiharde confrontatie
Volgens correspondent Ekke Overbeek wordt het een keiharde confrontatie van Polen en Hongarije tegen Brussel. Sinds november heeft Polen een nieuwe regering. De vorige regering lag al dwars. Die heeft na heel lang overleg geaccepteerd dat er ongeveer 6500 vluchtelingen worden opgenomen. Maar de nieuwe regering heeft dit plan weer van tafel geveegd. Er zouden dit jaar 400 vluchtelingen op de proef komen, maar de premier heeft al gezegd dat dat ook niet doorgaat. "Je ziet dat de stemming steeds nationalistischer en anti-buitenlander wordt", zegt Overbeek.

Onderhandelingen
Overbeek verwacht dat Hongarije, Polen, maar ook Slowakije en de Baltische Staten een blok tegen de plannen van Brussel zullen vormen in de onderhandelingen. De verwachting is dus al met al niet dat de boete in deze vorm door zal gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen