ZZP4 mei '16 10:46Aangepast op 4 mei '16 12:13

D66: 'Roer moet om als zzp'ers hun werk verliezen'

Auteur: Mark Hulstein

D66 maakt zich grote zorgen over het bericht op BNR dat een aantal grote bedrijven helemaal gestopt is met het inhuren van zzp'ers.

De opdrachtgevers zijn bang dat ze door de nieuwe wetgeving die per 1 mei is ingegaan achteraf misschien toch sociale premies en loonheffing moeten afdragen. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil dat staatssecretaris Wiebes en de Belastingdienst erbovenop gaan zitten. "Wat mij betreft is de opdracht voor de Belastingdienst en staatssecretaris Wiebes: veel beter communiceren, niet alleen naar zelfstandig ondernemers, maar ook naar opdrachtgevers. Ik wil ook dat we de komende weken en maanden gaan kijken hoe deze wet uitwerkt. Want het roer moet om als blijkt dat heel veel mensen die overduidelijk zelfstandig ondernemer zijn, hun werk verliezen", zegt Van Weyenberg.

Het Kamerlid is er wel voorstander van dat schijnconstructies worden aangepakt. "Het is een beperkt deel van de markt, maar die moet je desalniettemin keihard aanpakken."

Ondoorzichtig
Bedrijven vrezen intussen dat ze de dupe worden als blijkt dat zzp'ers eigenlijk verkapt in dienst zijn. "Bedrijven worden met deze wet aansprakelijk als straks toch blijkt dat er sprake is van een dienstbetrekking, dat je toch werkgever was in plaats van opdrachtgever. Dat concept is goed, maar de bedrijven en opdrachtgevers zeggen dat de regels zo ondoorzichtig zijn dat ze het niet meer aandurven om zzp'ers in te huren", zegt Van Weyenberg.

Uit stukken die BNR heeft mogen inzien blijkt dat een aantal grote bedrijven al geen zzp'ers meer inhuurt, nu de VAR is afgeschaft. Die bedrijven, die niet bij naam genoemd willen worden, vinden de nieuwe wet te onzeker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen